1043 x gelezenReageer
KB en uitgeverij Kluitman tekenen digitaliseringsovereenkomst
KB en uitgeverij Kluitman tekenen digitaliseringsovereenkomst
27 juni 2017

De KB en uitgeverij Kluitman hebben op 26 juni jl. hun handtekening gezet onder een digitaliseringsovereenkomst. Kluitman is de eerste uitgever in Nederland van wie de KB het recente fonds (1940-2000) zal digitaliseren. De kosten ervan dragen ze gezamenlijk.

De KB digitaliseert al jaren boeken, kranten en tijdschriften uit de eigen collectie en uit bezit van andere erfgoedinstellingen en zet de resultaten ervan op Delpher. Daar kan iedereen de teksten gratis raadplegen en downloaden. Nu zal voor het eerst een uitgever samenwerken met de KB. Kluitman, producent van kinderboeken, levert meer dan 2600 titels aan uit de jaren 1940-2000. Op een groot deel ervan rust nog auteursrecht, maar dat is in handen van de uitgeverij.

Veel oude bekenden komen nu opnieuw voor het publiek beschikbaar, bijvoorbeeld Pipo de Clown en De Olijke Tweeling, maar ook nieuwe helden als Snelle Jelle en leeftijdloze als Sietse en Hylke van de Kameleon.

Ruim 1800 boeken zullen uiteindelijk gratis te vinden zijn via Delpher, meer dan 700 titels komen begin 2018 beschikbaar als e-book voor de leden van de online Bibliotheek. De als steeds goedlopende titels van de Kameleon kunnen straks als ebook gekocht worden.

Beeld: Lily Knibbeler, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, en Piero Stanco, directeur van uitgeverij Kluitman, zetten hun handtekening onder de  overeenkomst. Foto: Koninklijke Bibliotheek
 

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.