1035 x gelezenReageer
Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken
Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken
8 mei 2017

Als eerste land ter wereld heeft het Verenigd Koninkrijk het leenrecht uitgebreid naar ebooks en audioboeken.

Vanaf 1 juli 2017 kunnen Britse bibliotheken ebooks en luisterboeken aankopen en uitlenen, als er per uitlening maar een vergoeding aan de auteur wordt betaald. Een auteur of maker ontvangt 7 pence voor iedere uitlening. In het Verenigd Koninkrijk zijn er twee miljoen digitale titels verkrijgbaar via de bibliotheek.

In juni 2016 oordeelde het Europees Hof van Justitie in een advies dat digitale boeken onder het leenrecht vallen en dus zonder toestemming van de uitgever uitgeleend kunnen worden. Maar dit was slechts een advies. Op 10 november volgde het oordeel van het Hof (ECLI:EU:C:2016:856) dat wel rechtskracht heeft. De rechtbank van Den Haag moet nog uitspraak doen over de praktische gevolgen van de uitbreiding van het leenrecht.

Bron: Ereaders.nl

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #6: Marco de Niet kijkt terug op 11 jaar DEN

In de nieuwste IP aandacht voor een onderzoek naar opleidingsbehoeften in ons vakgebied, de indrukken van een big data-congres in New York, interview met Marco de Niet bij zijn afscheid van DEN (en tevens spreker op het komende KNVI Jaarcongres) en drie zelfhulp)boeken over smartphoneverslaving.