648 x gelezenReageer
IISG en FNV sluiten convenant voor 2 miljoen euro
IISG en FNV sluiten convenant voor 2 miljoen euro
29 maart 2017

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en de FNV hebben een convenant gesloten over het beheer van het omvangrijke archief van de federatie. Hierin stelt de FNV het IISG een bedrag van meer dan 2 miljoen euro ter beschikking voor archiefverwerking, digitalisering en onderzoek.

Het IISG geldt in Nederland als de belangrijkste bewaarplaats voor vakbondsarchieven. In zijn gebouw in Amsterdam is meer dan 3 kilometer FNV-archief opgeslagen, inclusief voorlopers en aangesloten bonden.

Met de investering wil de FNV ervoor zorgen dat zijn papieren archief geheel toegankelijk wordt voor onderzoekers en andere belangstellenden. De belangrijkste archiefstukken worden bovendien gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de website van het IISG. In het verleden digitaliseerde het IISG al delen van het archief van de NVV, een van de voorlopers van de FNV.

In de overeenkomst staat ook dat de papierstroom vanuit de FNV-kantoren naar het IISG-gebouw aan de Cruquiusweg de komende jaren afloopt. Daarvoor in de plaats komt een stroom van zogenaamd 'digitaal-geboren' archief. Aan deze overgang wordt op dit moment hard gewerkt.

Algemeen Secretaris van de FNV Leo Hartveld en IISG-directeur Henk Wals tekenden het convenant. Hartveld in een persbericht: “We willen dat het erfgoed van de vakbeweging goed bewaard wordt. Mensen moeten kunnen zien dat zaken als het minimumloon en doorbetaling bij ziekte, werkloosheid en vakantie niet vanzelf tot stand gekomen zijn, maar dat het bloed, zweet en tranen gekost heeft. Voor het tonen van dat verleden ziet de FNV het IISG als een betrouwbare en professionele partner, waarmee wij graag samenwerken.”

Henk Wals: “Het IISG is niet alleen een KNAW-onderzoeksinstituut, maar ook een van de grotere archieven van Nederland, met een collectie van 50 kilometer. Het is onze taak om het erfgoed van vakbonden, politieke partijen en sociale bewegingen te bewaren en ter beschikking te stellen voor onderzoek, maar er zijn grenzen aan onze financiële slagkracht. Vandaar dat we in gesprek zijn met archiefpartners over een bijdrage in de kosten. De meesten zien graag hun erfgoed  - en daarmee hun plaats in de geschiedenis - veilig gesteld, dus er is bereidheid. Wat de FNV doet is helemaal geweldig: in één operatie de hele papieren nalatenschap goed ontsluiten en ter beschikking laten stellen.”

Reageren

*verplichte velden
 
  • Kingroot Apk

    Apr 4, 2017, 12:29

    See how to root conveniently and quickly via Kingroot APK. Install it instantly to your devices, phones and tablets. No PC required. Download ...

  • download showbox apk

    Apr 25, 2017, 12:27

    showbox app not working

 
IP #2 2017: cybersecurity

Ronald Prins, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, doet in IP #2 een aantal pittige uitspraken. ‘Ik hoop eigenlijk op een grote cyberramp. Dan weet ik zeker dat de ogen van de overheid geopend worden.’ Hij benadrukt dat we af moeten van het ongegronde standpunt dat alle cruciale instanties/bedrijven in Nederland zelf voor hun beveiliging moeten zorgdragen.