2076 x gelezenReageer
Terugblik op Hack-a-LOD 2016
Terugblik op Hack-a-LOD 2016
18 november 2016

Wat krijg je als je dertig hackers 24 uur opsluit in een voormalige gevangenis om creatieve oplossingen te bedenken rondom erfgoeddata? Ten eerste: dertig vrolijke, vermoeide hackers, een behoorlijk aantal lege bierflesjes en nog veel meer lege koffiebekers en tot slot een heleboel mooie, creatieve toepassingen voor Linked Open Erfgoed Data. Hieronder een verslag van de Hack-a-LOD 2016, een Linked Open Data Hackathon van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed en het side-event ‘Een Web van Erfgoeddata’, mede mogelijk gemaakt door CLARIAH en CLICKNL Cultural Heritage.

Door: Projectteam Hack-a-LOD 2016

Op 11 november gingen de deuren van voormalig gevangeniscomplex De Vrije Wolf al vroeg open. Bewapend met laptops, kabels, stekkerdozen en slaapzakken zochten de hackers hun cellen. Elk team had een eigen werk- en slaapcel gekregen. De aftrap van de Hackalod werd gegeven door Martijn Kleppe, adviseur Digital Scholarship & Internationale Samenwerking bij de KB.

Er waren twee 'tracks': de deelnemers van de open track werden uitgedaagd om erfgoedcollecties op een zo creatief mogelijke manier aan elkaar te koppelen. Voor de gesloten track werd een groep deelnemers uitgenodigd om de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed te toetsen aan de hand van het thema oorlogsbronnen en de beeldbank Nederlands-Indië.  

Vooral vanwege dat laatste was acteur en fotograaf Thom Hoffman te gast, die vertelde over zijn wens om foto’s over Nederlands Indië bereikbaar te maken. Hij werd geïntroduceerd door Wilbert Helmus, coördinator van het werkpakket Bruikbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed (zie foto). Na een korte introductie door Roland Cornelissen, dataspecialist van de KB, mochten de open-track deelnemers naar hun cel, de gesloten track deelnemers werden nog wat verder geïntroduceerd in de wereld van NDE-data door Enno Meijers.

Aan de slag

Vol goede moed gaan de hackers aan het werk en de hele middag wordt vlijtig gewerkt, met een onderbreking voor de lunch in de gymzaal, een potje basketbal in diezelfde gymzaal, of een rondleiding door de gevangenis. Als de avond valt, worden cellen hier en daar wat opgeleukt met lampjes uit de goodiebags, of hackers nemen plaats op de banken in de ‘huiskamer’ als ze de ‘eenzame opsluiting’ even zat zijn. Als het twaalf uur is krijgen de hackers weer wat afleiding in de vorm van een patatje en een fantastisch concert van Enno Meijers & Daniel Hentschel op de mondharp. Een aantal hackers werkt de nacht door, de banken in de ‘woonkamer’ blijven de hele nacht bezet.

De volgende ochtend wordt alweer vroeg het ontbijt geserveerd, want om 9 uur worden de eerste bezoekers van het side-event ‘Een web van erfgoeddata’ verwacht voor een rondleiding. Terwijl de hackers de laatste hand aan hun applicaties leggen gaat in de kerkzaal dit uitverkochte symposium van start.

Open je silo’s

De eerste spreker van het event is KB-directeur Lily Knibbeler, tevens voorzitter van de stuurgroep van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Ze roept in haar presentatie erfgoedinstellingen op om hun ‘silo’s’ te openen, pas dan kan ons erfgoed tot leven komen. Ze haalt hierbij het 5 sterren linked-data principe van Tim Berners Lee aan; een stappenplan om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van linked data en de kennis die anderen hebben. Zo zegt ze: anderen weten vaak andere dingen over de onderdelen van je collectie dan jij. Maak gebruik van die kennis en denk na over de verbindingen die je maakt, het NDE helpt je graag om dat te faciliteren. De slides van de presentatie van Lily Knibbeler kun je hier downloaden.

Herbert van de Sompel

Computerwetenschapper Herbert Van de Sompel, een pionier op het gebied van Linked Open Data en momenteel visiting professor bij DANS, roept eveneens op om uit de ‘silo’s’ te komen. ‘Werk vanuit het web,’ zegt hij, waarmee hij bedoelt dat je eerst interoperabel met het web moet worden en dan pas met andere collecties. Hij eindigt zijn presentatie nog met een oproep over Persistent Identifiers, het middel om linkrot tegen te gaan: gebruik ze ook echt en maak tools om PIDs te kunnen vinden: use standards where they exist, create them where they don’t. Hier kun je zijn slides in powerpoint downloaden.

Interview Thom Hoffman

Acteur en fotograaf Thom Hoffman gebruikt Linked Open Data vanuit een persoonlijke missie: zijn beeldbank over Nederlands-Indië. Hij spreekt over het belang om de omstreden geschiedenis van onze voormalige kolonie aan de jeugd beschikbaar te stellen, en de moderne generatie communiceert via beeld. Op zijn website presenteert hij foto’s van verschillende databases. Wilbert Helmus van het NDE vult hem aan: vanuit de maatschappij merken we dat gebruikers aanlopen tegen de verschillen in systemen. Thom Hoffman prijst de hulp die hij vanuit de erfgoedsector heeft gehad en legt een parallel met de filmwereld: blijf doorgaan, stimuleer elkaar om door te gaan en spaar elkaar daarbij niet.

Wouter Beek

Wouter Beek, ook een computerwetenachapper, vertelt over zijn project lodlaundromat.com, een algoritme dat data als het ware ‘schoonwast’. Volgens Beek moeten databases aan elkaar linken en niet aan de websites daarboven. Hij benadrukt nog dat als computerwetenschapper hij de data kan leveren, maar dat het verhaal achter de data vertellen de volgende stap is. Zijn volledige presentatie is hier te vinden.

Enno Meijers

Enno Meijers presenteert de resultaten van de gesloten track. Hij benadrukt het doel van het werkpakket Bruikbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed: zorg dat data aan de achterkant met elkaar verbonden zijn; het NDE wil dat databeheerders direct de goede info kunnen krijgen. De gesloten track van de HackaLOD heeft onder meer geresulteerd in een dataregister voor onze data in het digitaal erfgoeddomein. Dit gaat nu verder uitgewerkt worden binnen het NDE en we hopen op de volgend hackathon prachtige presentaties te kunnen laten zien. Zijn slides kun je hier downloaden.

Simone Stoltz

Simone Stoltz is docente bij de Reinwardt Academie, die afgelopen trimester een vak ‘digitaal erfgoed’, gebaseerd op de nationale strategie, aangeboden heeft. Studenten hebben verschillende appliciaties gemaakt, waaronder een stamboomplatform en een app die erfgoed inzet bij de verwerking van trauma’s. Mooie resultaten, maar tijdens het vak is ook bijgebleven dat er aan technische kennis nog wel wat bijgespijkerd moet worden. Haar slides vind je hier.

De hackers

En toen was het tijd om de hackers vrij te laten! De deelnemers aan de open track kregen elk twee minuten om hun ideeën te presenteren. Dit varieerde van het aanbieden van driedimensionale kaarten met behulp van virtual reality (team Kadaster), tot nieuwe manieren om afbeeldingen in middeleeuwse handschriften te laten zien (team UB Leiden) tot een soort Pokemon-Go voor Monumenten (‘Pak je monumentje’, team Picturae).

Via een stemming werd er een publieksprijs gekozen: dit werd team CLARIAH (Richard Zijdeman en Marieke van Erp)  met ‘If Buildings Could Talk’, een app die adresgegevens van gebouwen combineert met historische informatie. De winnaar die door de jury werd uitgeroepen was Hay Kranen. Hij maakte een facebook messenger chatbot die je via de chat van erfgoed voorziet.

Reageren

*verplichte velden
 
 • kerja kosong

  Mar 28, 2017, 07:44

  It is the intent to provide valuable information and best practices, including an understanding of the regulatory process.

 • perabot murah

  Mar 28, 2017, 07:46

  Great tips and very easy to understand. This will definitely be very useful for me when I get a chance to start my blog

 • jawatan kosong

  Mar 28, 2017, 07:49

  Super site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your food additionally, Thanks.

 • tips temuduga

  Mar 28, 2017, 07:53

  I read that Post and got it fine and informative. Please share more like that...

 • https://www.SimplyBestOf.com

  Mar 28, 2017, 07:56

  Just pure brilliance from you here. I have never expected something less than this from you and you have not disappointed me at all. I suppose you will keep the quality work going on.

 • Rodent control

  Mar 28, 2017, 08:00

  so happy to find good place to many here in the post, the writing is just great, thanks for the post.

 • online casino with bonus

  Mar 28, 2017, 08:02

  I have read your excellent post. This is a great job. I have enjoyed reading your post first time. I want to say thanks for this post. Thank you...

 • Driving Theory Test tuition,

  Mar 28, 2017, 08:06

  I will be interested in more similar topics. i see you got really very useful topics , i will be always checking your blog thanks

 • try this out

  Mar 28, 2017, 08:42

  Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!!

 • bridesmaid jewelry

  Mar 28, 2017, 08:45

  I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing.

 • yngwie malmsteen guitar setup

  Mar 28, 2017, 13:52

  Ever since Dimebag was rocking a Dean ML. The only thing that he changed on those guitars were the pickups. As we have mentioned before, he was experimenting with various humbuckers while chasing the perfect tone. His main setup came down to a Dean ML, the one he won from the contest, fitted with a Bill Lawrence XL500 at the bridge, and a Seymour Duncan ’59 at the neck. He used that guitar as his primary until the end.

 • Option Robot Review

  Mar 30, 2017, 09:49

  Cool you write, the information is very good and interesting, I'll give you a link to my site.

 • real estate agent

  Apr 2, 2017, 08:48

  I think this is a really good article. You make this information interesting and engaging. You give readers a lot to think about and I appreciate that kind of writing.

 • free music download apps

  Apr 2, 2017, 11:24

  Thanks for your post. I’ve been thinking about writing a very comparable post over the last couple of weeks, I’ll probably keep it short and sweet and link to this instead if thats cool. Thanks.

 • breast enhancing pills

  Apr 10, 2017, 06:26

  Hi, I find reading this article a joy. It is extremely helpful and interesting and very much looking forward to reading more of your work..

 • chinese herbs for weight loss review

  Apr 11, 2017, 15:50

  Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!

 • austin helicopter training

  Apr 15, 2017, 12:16

  I really enjoyed reading this post. big fan. Keep up the good work andplease tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject?

 • employment agency

  Apr 15, 2017, 18:58

  Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene.

 • Charlottesville Wedding

  Apr 17, 2017, 08:33

  Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I'm impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn't come across. What a perfect web-site.

 • trial lawyer

  Apr 17, 2017, 14:58

  I can’t imagine focusing long enough to research; much less write this kind of article. You’ve outdone yourself with this material. This is great content.

 • furniturdesigonline

  Apr 18, 2017, 12:00

  Thank you for some other informative website. The place else may just I get that kind of information written in such a perfect method? I have a venture that I am simply now running on, and I’ve been at the glance out for such info.

 • mold inspectors near me

  Apr 18, 2017, 14:37

  This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article.

 • how to get a minecraft account

  Apr 18, 2017, 17:17

  Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists.

 • how to get a minecraft account

  Apr 18, 2017, 17:17

  Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists.

 • Гарвардский Университет

  Apr 19, 2017, 09:51

  Thank you for some other informative website. The place else may just I get that kind of information written in such a perfect method? I have a venture that I am simply now running on, and I’ve been at the glance out for such info.

 • hollingsworthcollections

  Apr 19, 2017, 12:01

  Hi, I find reading this article a joy. It is extremely helpful and interesting and very much looking forward to reading more of your work..

 • فلز یاب

  Apr 19, 2017, 18:58

  Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.

 • where to buy hgh

  Apr 20, 2017, 18:12

  Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts.

 • AV Rental

  Apr 22, 2017, 07:28

  Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place..

 • Misstan

  Apr 22, 2017, 07:51

  This is a smart blog. I mean it. You have so much knowledge about this issue, and so much passion. You also know how to make people rally behind it, obviously from the responses.

 • belajar buat blog

  Apr 22, 2017, 08:10

  This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new technology. Thanks for sharing it,

 • perniagaan internet

  Apr 22, 2017, 08:15

  There's no doubt i would fully rate it after i read what is the idea about this article. You did a nice job..

 • designer clothes

  Apr 23, 2017, 15:00

  Every word in this piece of work is very clear and your passion for this topic shines. Please continue your work in this area and I hope to see more from you in the future.

 • check it out

  Apr 24, 2017, 17:18

  I went over this website and I believe you have a lot of wonderful information, saved to my bookmarks

 • seo experts dublin

  Apr 25, 2017, 11:38

  You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant!

 • Different ways to develope Game

  Apr 26, 2017, 12:11

  I can’t imagine focusing long enough to research; much less write this kind of article. You’ve outdone yourself with this material. This is great content.

 • appliance repair Tuttle Ok

  Apr 29, 2017, 13:32

  hello!! Very interesting discussion glad that I came across such informative post. Keep up the good work friend. Glad to be part of your net community.

 • Austin Inventors & Entrepreneurs

  Apr 30, 2017, 09:19

  Only aspire to mention ones content can be as incredible. This clarity with your post is superb and that i may think you’re a guru for this issue. High-quality along with your concur permit me to to seize your current give to keep modified by using approaching blog post. Thanks a lot hundreds of along with you should go on the pleasurable get the job done.

 • electricity saving devices

  May 1, 2017, 13:13

  Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!

 • how to reduce power bil

  May 2, 2017, 13:46

  This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free.

 • Ramadan Graphics In Dubai

  May 3, 2017, 11:12

  I have read your blog it is very helpful for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates.

 • mini bundt cakes

  May 3, 2017, 19:35

  Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!!

 • www.restaurantsnearmenow.org

  May 4, 2017, 13:29

  You’ve got some interesting points in this article. I would have never considered any of these if I didn’t come across this. Thanks!.

 • sign printing

  May 6, 2017, 12:46

  This is very interesting content! I have thoroughly enjoyed reading your points and have come to the conclusion that you are right about many of them. You are great.

 • budbuddy

  May 6, 2017, 15:37

  Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place..

 • streaming TV

  May 7, 2017, 08:01

  very interesting post.this is my first time visit here.i found so mmany interesting stuff in your blog especially its discussion..thanks for the post!

 • golf resorts near me

  May 10, 2017, 10:45

  Super-Duper site! I am Loving it!! Will come back again. Im taking your feed also. Thanks.

 • bed bug heat treatment

  May 11, 2017, 11:31

  I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information.

 • CPL 2017 Schedule

  May 13, 2017, 16:57

  I'm glad I found this web site, I couldn't find any knowledge on this matter prior to.Also operate a site and if you are ever interested in doing some visitor writing for me if possible feel free to let me know, im always look for people to check out my web site.

 • Medical writers

  May 18, 2017, 11:17

  I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much.

 • pain management

  May 23, 2017, 13:16

  The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing..

 • go here

  May 28, 2017, 13:14

  Interesting and amazing how your post is! It Is Useful and helpful for me That I like it very much, and I am looking forward to Hearing from your next..

 • Questions to ask a guy

  May 29, 2017, 06:30

  Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information..

 • Questions

  May 30, 2017, 13:21

  That appears to be excellent however i am still not too sure that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally!

 • Mount Rinjani Trekking Package

  May 31, 2017, 19:48

  I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

 • weight loss protein shakes

  Jun 2, 2017, 15:53

  I've learned a lot of good and valuable information in your blog, which I can use as a good resource in my project... I have bookmark your site and definitely visit here again!

 • https://fenceinstallation1.wixsite.com/mysite/installation-fence/

  Jun 3, 2017, 01:28

  Excellent information on your blog. thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this. it's nice to find a website that details so much information about different artists.

 • Hero Instinct

  Jun 4, 2017, 11:31

  Someone Sometimes with visits your blog regularly and recommended it in my experience to read as well. The way of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that insight you provide the readers!

 • Mountain House Foods

  Jun 5, 2017, 15:28

  I have certainly picked up anything completely new from here. Anyway I am adding you and could look out for a lot more of your respective fascinating content post...

 • Do Testosterone Boosters Work

  Jun 6, 2017, 16:24

  Very awesome blog post. I am really grateful to be here and read your amazing article. Thanks and please keep on posting..

 • hoverboard electric scooters

  Jun 10, 2017, 10:20

  I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people.

 • 25 hour lock smith

  Jun 12, 2017, 12:33

  Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day!

 • Dragonball Z wallets

  Jun 14, 2017, 22:49

  Ordinarily individuals and organizations who send things through these organizations find that they’re following data doesn’t show up on the web or utilizing phone until after their bundle touches base at its goal

 • ellie

  Jun 15, 2017, 09:02
 • Best Male Enhancement Supplements

  Jun 15, 2017, 14:50

  I really loved this breathtaking post.. It was really nice I’ve enjoyed reading this blog and inspired me to be more positive ..

 • newopure vitamins review

  Jun 16, 2017, 15:51

  Bold and very different from what I normally read. Gives me new and useful insights.

 • led grow lights

  Jun 17, 2017, 12:00

  Positive site. where did u come up with the information on this posting? I'm pleased I discovered it though. ill be checking back soon to find out what additional posts you include.

 • His Secret Obsession Review

  Jun 18, 2017, 00:17

  Your website is really cool and this is a great inspiring article. Thank you so much.

 • Window screens repair Queens

  Jun 18, 2017, 13:38

  i was just browsing along and came upon your blog. just wanted to say good blog and this article really helped me.

 • Window screens repair Queens

  Jun 18, 2017, 13:39

  This blog website is pretty cool! How was it made !

 • Shakeology review

  Jun 20, 2017, 14:07

  Two thumbs up for the great job! I would love to visit here again please kindly update your blog..

 • where to buy garcinia cambogia

  Jun 20, 2017, 21:12

  Thanks for sharing the info, keep up the good work going.... I really enjoyed exploring your site. good resource...

 • roasting sticks

  Jun 22, 2017, 08:19

  This is a very interesting blog and a great post.. I appreciate your post.

 • Click here

  Jun 26, 2017, 14:21

  I high appreciate this post. It’s hard to find the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it! would you mind updating your blog with more information?

 • individual counselling auckland

  Jun 27, 2017, 15:43

  I visit daily a few websites and blogs to read content, however this web site provides me valuable and interesting information...

 • Madison SEO Company

  Jun 29, 2017, 14:00

  I really enjoyed reading this post, big fan. Keep up the good work and please tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject?

 • Lombok Tour

  Jun 29, 2017, 23:09

  Great article Lot's of information to Read...Great Man Keep Posting and update to People..Thanks

 • best green drink

  Jul 1, 2017, 05:27

  Amazing perform I will tell about it to my buddies and everyone that could be fascinated in this matter

 • visit here

  Jul 1, 2017, 14:55

  I am glad you take pride in what you write. This makes you stand way out from many other writers that push poorly written content.

 • Expat properties

  Jul 2, 2017, 09:58

  Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info.

 • Paypal APK

  Jul 2, 2017, 10:49

  Thanks for the post and great tips..even I also think that hard work is the most important aspect of getting success..

 • unique bridesmaids gifts

  Jul 3, 2017, 01:20

  It’s awesome to lastly have all the valuable sources in one publish

 • YOURURL.com

  Jul 4, 2017, 01:13

  I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative..

 • casino games

  Jul 4, 2017, 06:10

  I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

 • nokia android phone models

  Jul 5, 2017, 07:25

  I havent any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us.

 • best fat burning supplement

  Jul 6, 2017, 06:54

  Generally I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 • promo codes

  Jul 6, 2017, 12:00

  I am unable to read articles online very often, but I’m glad I did today. This is very well written and your points are well-expressed. Please, don’t ever stop writing.

 • Wood Privacy

  Jul 7, 2017, 00:10

  I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information.

 • the military diet

  Jul 8, 2017, 12:48

  This article was written by a real thinking writer. I agree many of the with the solid points made by the writer. I’ll be back.

 • online dance workout

  Jul 14, 2017, 00:40

  I really value this amazing post that you have offered for us

 • humatrope price

  Jul 15, 2017, 12:41

  I know your expertise on this. I must say we should have an online discussion on this. Writing only comments will close the discussion straight away! And will restrict the benefits from this information.

 • male enhancement pills

  Jul 16, 2017, 23:07

  This essential information is truly fit to my blog site webpage

 • Where to buy hcg drops

  Jul 18, 2017, 15:02

  Nice Informative Blog having nice sharing..

 • http://10gadgetry.com

  Jul 18, 2017, 15:38

  If you set out to make me think today; mission accomplished! I really like your writing style and how you express your ideas. Thank you.

 • recycling cans

  Jul 19, 2017, 11:05

  Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work.

 • www.orderyouressay.com

  Jul 19, 2017, 11:05

  I really like your writing style, great information, thankyou for posting.

 • gold ira companies reviews

  Jul 20, 2017, 07:51

  Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.

 • ccna courses london

  Jul 20, 2017, 07:51

  Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info.

 • melancong

  Jul 20, 2017, 07:51

  Nice to read your article! I am looking forward to sharing your adventures and experiences.

 • ibadah qurban

  Jul 20, 2017, 07:52

  I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.

 • perniagaan aiskrim

  Jul 20, 2017, 07:52

  I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing.

 • Moodelli Growi High Chair

  Jul 21, 2017, 07:11

  You absolutely have wonderful stories. Cheers for sharing with us your wonderful blog.

 • rental management

  Jul 22, 2017, 11:23

  I am very happy to discover your post as it will become on top in my collection of favorite blogs to visit.

 • voyance par tel

  Jul 23, 2017, 08:45

  I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people.

 • buy chicken feeders

  Jul 24, 2017, 08:46

  Outstanding distribute a bunch of best info here

 • test worx review

  Jul 24, 2017, 10:33

  This is very useful articles and launched well

 • allthingsvegan

  Jul 25, 2017, 14:13

  Keep up the good work , I read few posts on this web site and I conceive that your blog is very interesting and has sets of fantastic information.

 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.