Eerste lichting opleiding Community Librarian gestart

Op 12 mei jl. is de post-hbo-opleiding Community Librarian gestart. De opleiding is ontwikkeld op initiatief van Cubiss Brabant en is gestoeld op het gedachtegoed van de Amerikaanse ‘bibliotheekinnovator’ David Lankes.

Oproep: stel jezelf of collega kandidaat voor een van de Victorines 2017

Jaarlijks looft het Victorine van Schaickfonds | KNVI zogenaamde Victorines uit. De prijzen zijn bedoeld om publicaties en vernieuwing in het informatievak te stimuleren. Doe mee of draag iemand anders voor uiterlijk op 29 september 2017. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het KNVI Jaarcongres op donderdag 9 november in Nieuwegein.

Abonneer je op het vakblad IP en krijg 40% korting + boek cadeau (advertorial)

Al ruim 20 jaar is IP het vakblad voor informatieprofessionals. Neem nu een abonnement en krijg 40% korting op het jaarabonnement plus het boek 'Informatieprofessional 3.0 '(winkelwaarde € 34,95).

Archief van Verenigde Naties online

Onder de noemer United Nations Digital Library (UNDL) zijn meer dan 860.000 toespraken, publicaties en andere documenten van de Verenigde Naties vrij beschikbaar gekomen.

DEN lanceert nieuwe website voor cultuurmakers

DEN Kennisinstituut Digitale Cultuur heeft op 16 mei digitalecultuur.nl gelanceerd. Met deze website wil DEN theatergezelschappen, dansgroepen, muzikanten en andere kunstenaars ondersteunen bij het digitaliseren van hun archieven en collecties.

Nederland Leest dit jaar 'Ik, Robot' van Isaac Asimov

De campagne Nederland Leest staat dit jaar in het teken van het thema robotica en robotisering. Het motto van de editie van 2017 luidt daarom: 'Nederland Leest de toekomst'. Bibliotheekbezoekers krijgen het boek Ik, robot van Isaac Asimov cadeau. De campagne loopt van 1 tot en met 30 november 2017.

WizeNoze haalt in nieuwe financieringsronde 1,3 miljoen euro op

WizeNoze heeft zijn activiteiten dankzij een nieuwe financieringsronde uitgebreid naar Verenigd Koninkrijk. Hier introduceert zij een ‘veilig en geschikt internet’ voor Engelstalige kinderen.

Mini-symposium Het bewaren van digitale bronnen uit het post-truth tijdperk voor de toekomst

Op dinsdag 6 juni vindt mini-symposium 'All I know is what’s on the Internet; Het bewaren van digitale bronnen uit het post-truth tijdperk voor de toekomst’ in de Koninklijke Bibliotheek plaats.

Leenrecht in Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar ebooks en luisterboeken

Als eerste land ter wereld heeft het Verenigd Koninkrijk het leenrecht uitgebreid naar ebooks en audioboeken.

Bibliotheek UvA/HvA organiseert middag over figshare for institutions

De Bibliotheek UvA/HvA organiseert op 30 mei een informatiemiddag over de implementatie van figshare for institutions. Dit is een platform waarmee onderzoeksdata kunnen worden opgeslagen, gedeeld, gepubliceerd enzovoort.

Nieuw beleid UKB 2017-2020 gepresenteerd

Op 20 april heeft UKB, het samenwerkingsverband van de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek, haar nieuwe beleid 'De kracht van synergie: UKB ambities 2017-2020' gepresenteerd. De ambities in het document zijn samen met de UKB-werkgroepen geformuleerd en zullen in de periode 2017-2020 vanuit verschillende samenstellingen worden vormgegeven.

Nieuw leerboek voor informatieprofessionals: 'Maak het vindbaar'

Op 20 april is een nieuw leerboek uitgekomen over het inhoudelijk toegankelijk en daarmee ‘vindbaar’ maken van informatie. De titel luidt dan ook: 'Maak het vindbaar op schijven, sites en SharePoint'.

Oud-redacteur Hans van der Laan overleden

Op 84-jarige leeftijd is Hans van der Laan overleden, oud-redacteur van IP | vakblad voor informatieprofessionals. Hans heeft aan de wieg gestaan van het magazine.

Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken kiest voor ‘groene route’ van open access publiceren

Het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) spreekt zich uit voor de 'groene route' van Open Access publiceren. SHB wil met deze keuze bijdragen aan de doelstelling om 100% open access publiceren in 2020 mogelijk te maken.

DEN organiseert Conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed voor de erfgoed- en cultuursector

Op 16 mei organiseert DEN – Kennisinstituut Digitale Cultuur de 'Conferentie Digitalisering van Cultuur en Erfgoed' in Amersfoort. DEN markeert met deze conferentie haar nieuwe missie als het nationale kennisinstituut digitale cultuur, voor zowel de erfgoedsector als de cultuurmakers.

Turing Award voor Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee heeft de Turing Award, de zogenaamde ’Nobelprijs’ binnen de informatica, gewonnen. Hij krijgt de prijs voor het uitvinden van het World Wide Web. De prijs wordt tegenwoordig gefinancierd door Google en gaat vergezeld van een cheque van één miljoen dollar.

Bellingcats crowdfundingactie geslaagd

Op 2 april - de internationale Factcheckingdag - is het in onderzoeksjournalistiek gespecialiseerde collectief Bellingcat erin geslaagd het streefbedrag van haar crowdfundingactie binnen te halen.

Nedap wint Red Dot Design Award met 'MidRanger'

Nedap heeft met haar ‘MidRanger’ een Red Dot Design Award in de wacht gesleept. De Red Dot Design Award is een prestigieuze internationale onderscheiding op het gebied van industrieel ontwerp. Met de MidRanger kunnen RFID-labels van bibliotheekboeken en andere media eenvoudig en op afstand worden gescand. Op 3 juli wordt de award uitgereikt tijdens het Red Dot Gala in het Duitse Essen.

Persgroep en KB slaan handen ineen voor digitalisering na-oorlogse kranten

De KB en de Persgroep trekken de komende jaren samen op om belangrijke na-oorlogse landelijke en regionale kranten online beschikbaar te maken. De Persgroep stelt de titels uit haar bezit ter beschikking en de KB spant zich in om die te digitaliseren en hiervoor fondsen te werven.

IISG en FNV sluiten convenant voor 2 miljoen euro

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en de FNV hebben een convenant gesloten over het beheer van het omvangrijke archief van de federatie. Hierin stelt de FNV het IISG een bedrag van meer dan 2 miljoen euro ter beschikking voor archiefverwerking, digitalisering en onderzoek. 
IP #4: werkspecial

IP #4 is geheel gewijd aan werk. Met bijdragen over de Universiteitsbibliotheek Rotterdam waar oude managementmethodes overboord gezet, vrijwilligers, ontgroening en vergrijzing op de werkvloer en IP’ers die overstapten van de ene sector naar de andere.